Eerste resultaten testen Talking Traffic op A58

02-12-2014

Tussen 24 en 29 november reden vijftig automobilisten met een app van het project Spookfiles op de A58. Dit vormde het eerste deel van de praktijktest met Talking Traffic op de A58.

De eerste globale resultaten:

  • Het uiterlijk van de apps (iconen, kleuren) scoort vrij goed.
  • De mogelijkheden voor een goede bijdrage aan de doorstroming en verkeersveiligheid worden wel gezien, maar dit moet nog beter.
  • Dit komt onder andere doordat de adviezen nog niet altijd juist zijn. Ook worden adviezen niet altijd op tijd gegeven.
  • Deelnemers geven ook aan dat ze een lagere adviessnelheid niet opvolgen als het verkeer eromheen beduidend harder rijdt. Dit voelt nog niet veilig genoeg, zeker als ook vrachtverkeer op de bumper gaat rijden.

Op basis van de resultaten worden de apps en de achterliggende technieken vervolmaakt. In de week van 5 januari gaan de automobilisten opnieuw met de apps de weg op. Op basis van de resultaten van de praktijktest wordt besloten wanneer de spookfiledienst voor iedereen ter beschikking komt. Als alles volgens planning verloopt, gebeurt dit nog dezelfde maand.

Doel van de spookfiledienst is om de doorstroming op de A58 verbeteren. Maar de ambities van het project Spookfiles A58 reiken verder:  De partners van het project willen een belangrijke basis leggen voor Talking Traffic in Nederland en Europa. Als men op de A58 met Talking Traffic spookfiles tegen kan gaan, kunnen de diensten ook in de rest van Nederland en Europa verder uitgerold en uitgebreid worden. Om dit te realiseren hebben bedrijven, overheid en kennisinstellingen de handen ineen geslagen. Ze ontwikkelen gezamenlijk de basis voor de nieuwe diensten. Hiermee creëren ze een nieuwe markt die commercieel interessant is. Daardoor blijft deze ook op de lange termijn houdbaar en daarmee interessant voor verdere innovatie.

Nieuwsbrief

Doe er wat aan! Meld je aan voor de nieuwsbrief, dan word je op de hoogte gehouden van de start van het project.

You are here

Volg ons